Veliki dan za EU: Na snagu stupio PESCO, korak ka formiranju europske vojske

Anadolija
Veliki dan za EU: Na snagu stupio PESCO, korak ka formiranju europske vojske
Na samitu lidera zemalja članica Evropske unije (EU) u Briselu zvanično je na snagu stupio Program stalne strukturne saradnji u odbrani (PESCO) koji predviđa stalnu i snažniju saradnju zemalja članica Unije u oblasti odbrane.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je u obraćanju prisutnima kazao da se ideja o zajedničkoj odbrani u Evropi pojavila prije pola stoljeća, ali da, kako je rekao, nije mogla biti realizirana zbog različitih problema.

"Danas je taj san postao stvarnost. Danas smo započeli PESCO koji u praksi predstavlja refleksiju naše volje u smislu izgradnje evropske odbrane", rekao je Tusk.

Dodao je da je ovaj program dobra vijest za Evropsku uniju i njene saveznike, a loša za njene neprijatelje.

U PESCO-u učestvuju: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kipar, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Irska i Portugal, dok su Velika Britanija, Malta i Danska odlučile da ostanu izvan programa.

Smatra se da je stupanje na snagu PESCO-a velik dan za EU u funkciji jačanja odbrambenih sposobnosti njenih zemalja članica.

Države članice EU-a planiraju kroz PESCO zajednički ulagati u odbrambene sposobnosti, bolje koordinirati operativnu spremnost svojih oružanih snaga i provoditi zajedničke odbrambene projekte.

Mnogi vjeruju da ovaj program predstavlja prvi korak ka formiranju "evropske vojske".

U Briselu je u četvrtak počeo samit lidera zemalja članica EU-a na kojem će se raspravljati o brojnim pitanjima, uključujući Brexit, migracije, Jerusalem, Rusiju, odbranu kao i socijalna i ekonomska pitanja.

Samit lidera zemalja članica EU-a, na kojem učestvuju lideri svih 28 članica Unije, završava se u petak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije