Uz pomoć kolega iz BiH Njemačka policija riješila ubistvo nakon 27 godina

Radiosarajevo.ba
Uz pomoć kolega iz BiH Njemačka policija riješila ubistvo nakon 27 godina
Bio je ponedjeljak, 18. juni 1990. godine, kada je njemačka policija u jednom stanu u Unterhachingu, predgrađu Münchena, pronašla leš.

Žrtva je bio 48-godišnji trgovac Eberhard K. koji je u svom stanu zadavljen električnim kablom i više puta izboden nožem. Analiza policije pokazala je da je 48-godišnjak ubijen 10-14 dana prije nego je otkriveno tijelo.

U takvoj situaciji, s malo dokaza, počinilac zločina nije mogao biti identificiran, a jedino što je policija otkrila bila je sasvim izvjesna veza ubice s osobama iz kriminalnog miljea.

Od zločina u Unterhachingu prošlo je 16 godina, kada je 2006. njemačka policija ponovo otvorila slučaj. Razvojem metoda izdvajanja i analize DNK omogućeno je uspješno detektiranje DNK profila iz različitih bioloških tragova.

Stoga je 2006. godine mogao biti detaljno razrađen DNK profil ubice. Međutim, u datotekama njemačke policije nije bilo profila koji bi odgovarao ubici iz Unterhachinga.

Opet je nastupila pauza, da bi 2016. godine policijski odjel za krvne delikte iz Münchena zatražio od Bavarskog ureda kriminalističke policije da izdvojeni DNK profil i otiske prstiju ubice iz Unterhachinga stavi u europsku bazu podataka.

Njemački mediji pišu da je tamošnja policija nedavno dobila neočekivan poziv od kolega iz Sarajeva! Bh. policija izvijestila je da forenzički nalazi odgovaraju državljaninu naše zemlje po imenu Benan D. koji je 2014. godine izvršio samoubistvo.

Više nije bilo nikakvih dilema: Ubistvo u Unterhachingu izvršio je Bosanac koji je u vrijeme ovog zločina imao 21 godinu. Ne samo to, mediji pišu da je ubica iz Unterhachinga imao podebeo kriminalni dosije u BiH, bio je član organizirane kriminalne grupe, između ostalog, optužen za pokušaj ubistva i podmetanje požara u našoj zemlji. 

Tako je stavljen slučaj na priču dostojnu najuzbudljivijih krimića, koja se, nažalost, desila u stvarnosti.

ubistvo_bild.jpg - undefined

Kako je Bild izvijestio o ubistvu 1990. godine

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije