UNICEF kritizirao Njemačku: Djeca česte žrtve nasilja ili zlostavljanja

Anadolija
UNICEF kritizirao Njemačku: Djeca česte žrtve nasilja ili zlostavljanja
Mnoga djeca izbjeglice u Njemačkoj provest će još mnogo vremena u nesigurnim i pretrpanim skloništima, sa ograničenim pristupom obrazovanju i neadekvatnom zdravstvenom zaštitom.

To su pokazali rezultati istraživanja Međunarodnog fonda za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Rezultati istraživanja provedenog nad 350.000 djece i tinejdžera koji su stigli u Njemačku od 2015. godine, a koji vrijeme provode skloništima, pokazuju da su ta djeca često svjedoci ili žrtve nasilja ili zlostavljanja. 

Istakli su da samo jedna trećina djece koja žive u skloništima imaju pristup školama i vrtićima. U istraživanju je naglašeno da ta djeca ne dobijaju adekvatan tretman koji imaju njemačka djeca kada su u pitanju hronične bolesti ili psihološki problemi. 

"Djeca koja su izgubila domovinu i doživjela užasne stvari moraju vrlo brzo naći put povratka u normalno stanje", poručio je direktor UNICEF-a Njemačke Christian Schneider. 

Istakao je da djeca nisu azilanti, migranti ili izbjeglice nego su "jednostavno djeca". 

Pozivajući na poboljšanje i pomaganje djeci izbjeglicama Schneider je pozdravio napore Njemačke za pružanje smještaja i humanitarne pomoći za oko milion izbjeglica koje su u 2015. i 2016. godini stigle u ovu zemlju. Riječ je o izbjeglicama iz ratom zahvaćenih zemalja Sirije, Iraka i Afganistana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije