Uhapšeni Hrvat i Bosanka: Čišćenje toaleta kao unosan i nezakonit biznis

J. M.
Uhapšeni Hrvat i Bosanka: Čišćenje toaleta kao unosan i nezakonit biznis
U ponedjeljak poslijepodne uhapšena su dva radnika toaleta glavne željezničke stanice u Münchenu zbog sumnje da su poslodavca oštetili za više hiljada eura.

Federalna policija i javni tužilac poveli su istragu protiv 62-godišnjeg državljanina Hrvatske i njegove 56-godišnje partnerke iz BiH.

Oni su optuženi da su iz automata sanitarnih čvorova na stanici ukrali najmanje 30.000 eura u kovanicama!

Uhapšeni Hrvat bio je zaposlen isključivo na poslovima čišćenja i nije imao nikakvo finansijsko zaduženje poput preuzimanja gotovine ili izdavanja faktura.

No, njegova partnerka, 56-godišnja Bosanka, radila je kao rukovodilac toaletâ i bila zadužena, između ostalog, za protokoliranje vreća s kovanicama (safe bags) i upravljanje novčanim automatima.

Prema prvim nalazima istrage Bosanka je ustupila Hrvatu ključ za pražnjenje automata s novcem. Nakon instaliranja elektronskog brojača korisnika toaleta u novembru 2016. godine utvrđeno je da postoji manjak u kasi od 30.000 eura.

Nakon značajnih razlika u obračunu, kompanija je započela nezavisnu istragu koju je ubrzala prijava jednog radnika toaleta na željezničkoj stanici. On je početkom oktobra obavijestio saveznu policiju kako sumnja da 62-godišnji Hrvat uzima novčiće iz WC-automata. 

U garderobi Hrvata na željezničkoj stanici policija je pronašla više od 12.000 eura u kovanicama. To nije sve: U kući uhapšenog para u Garchingu otkrivene su velike količine visokokokvalitetnih deterdženata, vjerovatno "izuzetih" na radnom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije