Uhapšeni Bosanac i Hrvat: Policiju iznenadilo kako su birali gdje će provaliti

J. M.
Uhapšeni Bosanac i Hrvat: Policiju iznenadilo kako su birali gdje će provaliti
Policija u austrijskom Grazu riješila je slučaj nekoliko provala u privatne kuće u ovom gradu.

Uhapšeni su 68-godišnji državljanin BiH i 54-godišnji državljanin Hrvatske koji su na neobičan način pripremali teren za provale, izvještava  ORF.

Naime, Bosanac i Hrvat bi pored dvorišnih ili vrata za ulaz u kuću postavljali komadiće piljevine, dugačke do 1,5 centimetar.

Na taj način su provjeravali ima li stanara u kući. Ukoliko bi tokom njihove naredne posjete "markiranoj kući" komadići piljevine bili netaknuti, to je značilo da je "teren slobodan".

Tada bi Bosanac i Hrvat provaljivali u kuću, uzimali gotov novac i nakit u vrijednosti "nekoliko desetina hiljada eura". Austrijski mediji i policija prozvali su ih "piljevina-provalnicima".

Mozak akcije bio je 68-godišnji Bosanac dok je Hrvat imao ulogu saučesnika te zadatak da pohrani ukradene stvari u svom stanu i automobilu.

Policija je saopćila kako je tandem izvršio najmanje dvije provale u okrugu Waltendorf i Klagenfurtu, a nakon hapšenja smješteni su u zatvor Graz-Jakomini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije