Italija / Uhapšeni Agan Ramić: Nisam kriv, eksploziv su mi podmetnuli kriminalci u BiH

16. 04. 2018. u 15:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares:75

Već smo izvijestili o akciji italijanske policije u podnožju Mont Blanca kada je u petak u kombiju bosanskohercegovačkih tablica pronađena veća količina eksploziva.

U Mercedes Sprinteru, u kojem je pet bh. državljana putovalo iz Francuske u BiH, otkriveno je 2,4 kilograma eksploziva TNT i dva električna upaljača.

Uhapšeno pet Bosanaca: Kombijem švercali TNT eksploziv iz Francuske u BiH

Istražni sudija Giuseppe Colazingari ispitivao je više od dva sata vlasnika vozila, prvooptuženog za šverc eksploziva Agana Ramića, piše Aosta Sera.

Ovaj 56-godišnjak ima dvostruko državljanstvo – Francuske i BiH, a istražiteljima je izjavio da eksploziv nije njegov nego da mu je podmetnut.

Ramić, predsjednik jedne humanitarne organizacije, tvrdi da je "žrtva zavjere", odnosno da su mu eksploziv podmetnula treće osobe, osobe koje su više puta osuđivane, te da su to učinili još u BiH.

Italijanski istražitelji mogu podići optužnicu protiv Ramića po dva osnova. Prvi je zakon o kontroli naoružanja, koji predviđa kaznu 3-12 godina zatvora za nezakonito unošenje i posjedovanje eksplozivnog materijala.

Drugi je kršenje pravila o izvozu, uvozu i tranzitu vojne robe koji datira još iz 1990. godine kada je američka podružnica BNL-a ilegalno prodavala oružje režimu Sadama Huseina u Iraku.

 

NEMA KOMENTARA