"U ovoj godini nije bilo napretka BiH na putu ka EU"

Radiosarajevo.ba
"U ovoj godini nije bilo napretka BiH na putu ka EU"
Foto: Delegacija EU / Sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

U 2018. godini nije bilo napretka Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji - saopšteno je iz Delegacije Evropske unije nakon sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održanog jučer, 7. novembra.

Demokratija, temeljna prava, vladavina prava, upravljanje migracijama, reforma javne uprave i socio-ekonomske reforme - bili su tema sastanka kojem su prisustvovali direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović i šefica Odjela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu u Općoj upravi Evropske komisije za politiku usjedstva Michaela Matuella.

Razgovarano je i o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i provođenju finansijske pomoći Evropske unije.

Kako je saopšteno, ovo je prvi sastanak ovog tijela nakon objave Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i Analitičkog izvještaja na kojem je istaknuto da gotovo nije bilo napretka zbog političkog zastoja nakon posljednjih Općih izbora.

Poručeno je da bez formirane vlasti na svim nivoima i funkcionalnog Parlamenta, Bosna i Hercegovina neće moći provesti potrebne reforme.

Govorilo se i o migrantima i izbjeglicama u Bosni i Hercegovini.

"Što se tiče migracija, Bosna i Hercegovina mora preduzeti hitne mjere kako bi se izbjegla humanitarna kriza u zimskom periodu, uključujući i zatvaranje neprimjerene lokacije Vučjak i povećanjem odgovarajućih prihvatnih kapaciteta. Izborne reforme, jačanje pravosudnog sistema u skladu s evropskim standardima, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala su važna pitanja koja Bosna i Hercegovina treba riješiti u interesu svojih građana. Država bi također trebala ubrzati provedbu mjera reforme povezivanja i s tim u vezi ulaganja u infrastrukturu", istaknuto je.

Tvrdi se da je Evropska unija, kako je navedeno, još jednom istakla čvrstu opredijeljenost za proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine, te da je svoju podršku potvrdila tehničkom i finansijskom pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije