Španija / Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv više od 700 načelnika u Kataloniji

13. 09. 2017. u 17:15:00 Anadolija

Shares:0

Špansko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv više od 700 načelnika i gradonačelnika u istočnoj pokrajini Kataloniji u kojoj je za 1, oktobar najavljen referendum za nezavisnost koji je zabranio parlament i Ustavni sud Španije.

Državni tužilac Jose Manuel Maza poslao je direktivu tužilaštvima u Barseloni, Tarragoni, Leridi i Gironi da procesuiraju sve načelnike općina i gradova koji su najavili da će sarađivati sa vladom Katalonije u pripremama ilegalnog referenduma.

U saopćenju španskog tužilaštva se navodi da su čelnici 712 od ukupno 948 općina u Kataloniji najavili podršku provedbi spornog referenduma. Svi načelnici će biti pozvani da daju iskaz tužilaštvu, a u protivnom im prijeti hapšenje.

“Podrška organizaciji ilegalnog referenduma za sve javne službenike i zvaničnike predstavlja grubo kršenje odluke Ustavnog suda, zloupotrebu položaja i javnih dobara, a za šta je predviđena zatvorska kazna u trajanju od osam godina i zabrana obnašanja javnih funkcija u periodu od dvije decenije“, navodi se u saopćenju tužilaštva.

Prošle sedmice je na isti način otvorena i istraga protiv predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i njegovih saradnika.

Uporedo s tim, španski sud je zabranio održavanje skupa podrške referendumu u Kataloniji kojeg su planirale nevladine organizacije koje podržavaju secesiju te regije.

Organizatori su najavili da će, uprkos odluci suda, u nedjelju 19. septembra održati skup, ali ne u Madridu, već na nekom drugom mjestu.

Premijer Španije Mariano Rajoy je pozvao stanovništvo Katalonije da ne izlazi na ilegalni referendum. On je u obraćanju parlamentu kazao da je provedba referenduma moguća isključivo reformom ustava, ali da za to sada nije vrijeme.

I španski kralj Filipe VI je poručio da će ustav Španije biti odbranjen, a da će poraženi biti oni koji ga žele srušiti.

Vlada Katalonije je 6. septembra raspisala referendum o nezavisnosti, te regije za 1.oktobar, a dan nakon proglasa Ustavni sud je reagirao suspenzijom tog plana.

Pokrajinske vlasti na referendumu planiraju pitati građane da li žele da Katalonija postane nezavisna država republičkog uređenja.

 

NEMA KOMENTARA