Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv više od 700 načelnika u Kataloniji

Anadolija
Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv više od 700 načelnika u Kataloniji
Špansko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv više od 700 načelnika i gradonačelnika u istočnoj pokrajini Kataloniji u kojoj je za 1, oktobar najavljen referendum za nezavisnost koji je zabranio parlament i Ustavni sud Španije.

Državni tužilac Jose Manuel Maza poslao je direktivu tužilaštvima u Barseloni, Tarragoni, Leridi i Gironi da procesuiraju sve načelnike općina i gradova koji su najavili da će sarađivati sa vladom Katalonije u pripremama ilegalnog referenduma.

U saopćenju španskog tužilaštva se navodi da su čelnici 712 od ukupno 948 općina u Kataloniji najavili podršku provedbi spornog referenduma. Svi načelnici će biti pozvani da daju iskaz tužilaštvu, a u protivnom im prijeti hapšenje.

“Podrška organizaciji ilegalnog referenduma za sve javne službenike i zvaničnike predstavlja grubo kršenje odluke Ustavnog suda, zloupotrebu položaja i javnih dobara, a za šta je predviđena zatvorska kazna u trajanju od osam godina i zabrana obnašanja javnih funkcija u periodu od dvije decenije“, navodi se u saopćenju tužilaštva.

Prošle sedmice je na isti način otvorena i istraga protiv predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i njegovih saradnika.

Uporedo s tim, španski sud je zabranio održavanje skupa podrške referendumu u Kataloniji kojeg su planirale nevladine organizacije koje podržavaju secesiju te regije.

Organizatori su najavili da će, uprkos odluci suda, u nedjelju 19. septembra održati skup, ali ne u Madridu, već na nekom drugom mjestu.

Premijer Španije Mariano Rajoy je pozvao stanovništvo Katalonije da ne izlazi na ilegalni referendum. On je u obraćanju parlamentu kazao da je provedba referenduma moguća isključivo reformom ustava, ali da za to sada nije vrijeme.

I španski kralj Filipe VI je poručio da će ustav Španije biti odbranjen, a da će poraženi biti oni koji ga žele srušiti.

Vlada Katalonije je 6. septembra raspisala referendum o nezavisnosti, te regije za 1.oktobar, a dan nakon proglasa Ustavni sud je reagirao suspenzijom tog plana.

Pokrajinske vlasti na referendumu planiraju pitati građane da li žele da Katalonija postane nezavisna država republičkog uređenja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije