Švicarska ukida ograničenje za rumunske i bugarske radnike

Radiosarajevo.ba
Švicarska ukida ograničenje za rumunske i bugarske radnike
Foto: Pixabay.com / Švicarska
Švicarski predsjednik Alain Berset kazao je da će njegova zemlja ove godine ukinuti ograničenja za državljane Rumunije i Bugarske koji žele raditi u Švicarskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Berset je u četvrtak u Bukureštu istakao da će trenutna ograničenja koja su nametnuta prema rumunskim i bugarskim radnicima biti okončana u maju naredne godine.

Švicarska nije članica Europske unije, ali omogućava građanima EU da rade u njoj. Međutim, aktivirala je zaštitnu klauzulu kojom se ograničava broj radnika iz Rumunije i Bugarske, dvije najsiromašnije zemlje EU, zbog zabrinutosti da bi mogli zauzeti poslove u područjima u kojima je nezaposlenost iznad uobičajenog prosjeka.

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis objavio je da je Švicarska odobrila 180 miliona franaka (oko 157 miliona eura) za Rumuniju kroz kohezione EU fondove te da će novac biti uložen u sigurnost granica, pravosudni sistem, infrastrukturu i zaštitu okoliša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije