Sudija: "Osuđeni ste na četiri godine zatvora", državljanin BiH: "Odlično"

Radiosarajevo.ba
Sudija: "Osuđeni ste na četiri godine zatvora", državljanin BiH: "Odlično"
Foto: vienna.at / Regionalni sud u Beču
Regionalni sud u Beču osudio je 24-godišnjeg državljanina BiH na četiri godine zatvora zbog trgovine ljudima.

Sud je dokazao da je Bosanac, nastanjen u Rimu, bio član kriminalne organizacije koja je iskorištavala djecu za prosjačenje i džeparenje širom Europe.

Djeca su regrutirana, potom dodijeljena "starateljima" koji su ih kontrolirali, uzimali sebi dio prihoda, a dio predavali "nadređenim".

Osuđeni Bosanac "brinuo" se o 10-12 djece, među kojima je bila i kćerka njegove životne partnerice. Djevojčica, rođena 2003., došla je s 11 godina prvi put u Beč, a djelovala je na prometnim mjestima poput javnih trgova i sredstava javnog prijevoza. Bila je toliko "uspješna u poslu" da je na "posao" u Beč dolazila avionom.

Pred djevojčicu je postavljena "norma". Osuđeni Bosanac i njena majka postavili su kao minimum "zaradu" od 100 eura dnevno, a bili su potpuno zadovoljni s 200 eura.

Austrijska policija prisluškivala je razgovor u kojem je osuđeni državljanin BiH poslao ozbiljno upozorenje djevojčici "da se potrudi". Kritika je urodila plodom: Djevojčica je "zapela" i za samo jednu sedmicu uspjela džeparenjem i prosjačenjem zaraditi više od 2.000 eura.

Zanimljiva je bila reakcija državljanina BiH nakon što mu je sudija "odrezao" kaznu. "Odlično", rekao je Bosanac i nakon konsultacija s advokatom Peterom Philippom prihvatio odluku. Presuda je konačna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije