Štrajk upozorenja državnih službenika: Traže veće plaće

Anadolija
 Štrajk upozorenja državnih službenika: Traže veće plaće
Državni službenici u nekoliko pokrajina u Njemačkoj su štrajkovali u utorak, zahtijevajući povećanje plaća.

Naime, državni službenici u šest njemačkih pokrajina su štrajkovali u znak upozorenja njemačkim vlastima od kojih traže veće plaće.

Tako su danas mnoge škole i vrtići u Njemačkoj zbog štrajka bili zatvoreni.

U Berlinu je oko osam hiljada osoba održalo protestnu šetnju od trga Alexanderplatz do trga Pariser Platz kod Brandenburške kapije.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Više novca nastavnicima", "Pravednije plaće" i "Povećajte naš kredibilitet. To zaslužujemo". U gradu Bremenu veliki broj općinskih službenika i policajaca danas su, u znak protesta, napustili radna mjesta.

Također, danas je štrajkovao i veliki broj državnih službenika u pokrajinama Bavarska, Baden-Württemberg, Saksonya-Anhalt i Hamburg. Inače, u četvrtak i petak u njemačkom gradu Potsdam će biti održani razgovori o kolektivnom ugovoru za državne službenike.

Sindikati koji zastupaju državne službenike traže povećanje plata od 6 posto za državne službenike, dok pokrajinske vlasti smatraju kako je toliko povećanje neprihvatljivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije