Spremite se na čekanje: Od danas izmijenjen sistem provjere putnika na ulazu u EU

Radiosarajevo.ba
Spremite se na čekanje: Od danas izmijenjen sistem provjere putnika na ulazu u EU
/ Foto: Slovenske novice
Zbog usvojenih amandmana na Zakonik o šengenskim granicama, od danas se uvodi pojačani sistem provjere za sve putnike na graničnim prijelazima EU.

Očekuju se duža zadržavanja na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Hrvatskom jer će se dokumenti morati provjeriti u slijedećim bazama podataka: Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, te državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrijebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

Do sada je bilo dovoljno da pripadnici granične policije obave osnovnu kontrolu putnika brzom i jednostavnom provjerom validnosti putnih dokumenata građana Europske unije.

Tako će službenici granične policije Slovenije detaljno provjeravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prijelazu s Hrvatskom.

Međutim, pojačana kontrola obavljat će se i granicama BiH s Hrvatskom iako naši susjedi još nisu u Schengenu.

Iz hrvatskog MUP-a objašnjavaju da će se najoštrije kontrole odnositi na putnike tzv. trećih zemalja, u koje spada BiH. Uz već standardne zahtjeve za ulazak u EU - posjedovanje pasoša koji ne ističe najmanje tri mjeseca prije datuma planiranog povratka, opravdanje svrhe i uvjeta boravka, pokazivanje novca za finansiranje boravka - u bazi podataka ne smiju imati bilo kakve informacije koje bi mogla ukazivati da će narušavati javni red i mir. 

Ove mjere uglavnom su važile i dosada za državljane BiH, no novost je da će od danas važiti i za građane zemalja članica EU. I oni će biti podvrgnuti posebnim provjerama kroz dvije baze: Nacionalnoj bazi MUP-a Hrvatske, te bazi Interpola.

To znači da će procedure granične kontrole trajati znatno duže, posebno u periodima velikih saobraćajnih gužvi (državni praznici i turistička sezona).

Ove sistematske provjere uvedene su u cilju sprečavanja bilo kakvih prijetnji za unutarnju sigurnost i javni red država članica EU, bez obzira na porijeklo ovih prijetnji, što je i bio razlog da se u provjere uključe i građani EU. Uvođenje sistematskih provjera može se pripisati i fenomenu pojave stranih terorističkih boraca koji su mahom građani EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije