Španija: Grad Pontevedra godinama funkcionira bez automobila

Radiosarajevo.ba
Španija: Grad Pontevedra godinama funkcionira bez automobila
Foto: cdm / Grad Pontevedra bez automobila
Španski grad Pontevedra već godinama funkcioniše bez automobila, a stanovnici smatraju da žive u raju.

Kako gradonačelnik tog grada Miguel Anxo Fernandes Lores opisuje, umjesto zvuka automobila i sirena sada se čuje cvrkut ptica i žamor ljudi, piše CDM.

On je gradonačelnik je tog grada od 1999. godine, a njegova filozofija je jednostavna.

Želio sam grad bez gustog saobraćaja. I smatram da osoba koja posjeduje automobil nema pravo da s njim zauzima javni prostor. Naime, događalo se da penzioneri ili djeca ne mogu da hodaju gradom od parkiranih automobila”, opisuje gradonačelnik kako je prije izgledao život u Pontevedri.

Prije nego što je on došao na ovu funkciju kroz grad je prolazilo 14.000 automobila i to svakog dana.

Prema njegovim riječima, u gradu je bilo više automobila nego ljudi. Zbog svog sistema i razmišljanja čak je četiri puta izabran za gradonačelnika.

Osim što su gradske ulice sigurnije i život je ljepši bez saobraćajne gužve još jedna važna činjenica jeste da se zagađenje zraka od 2013. godine drastično smanjilo, za čak 61 posto i također nije bilo smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama od 1999. godine.

Oko 12.000 ljudi se preselilo u centar otkako je uvedena zabrana te godine. S druge strane, saobraćaj na periferiji grada je povećan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije