Šef delegacije EU: Potrebno je da se svi lideri angažiraju oko formiranja vlasti

Fena
Šef delegacije EU: Potrebno je da se svi lideri angažiraju oko formiranja vlasti
Foto: Estoril Conference / João Vale de Almeida

Šef Delegacije Evropske unije (EU) pri Ujedinjenim narodima (UN) João Vale de Almeida potvrdio je tokom diskusije u Vijeću sigurnosti o stanju u Bosni i Hercegovini kako EU ostaje predana evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje.

"Evropska unija ponavlja svoju nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nedjeljive i suverene zemlje", izjavio je Vale de Almeida, podsjećajući na zaključke EU-a iz juna ove godine.

Istaknuo je kako nakon izbora 7. oktobra EU očekuje da će se svi lideri u BiH konstruktivno angažirati na formiranju vlasti na svim razinama, u interesu svih građana.

Evropska unija podsjeća da očekuje od vlasti u BiH da daju prioritet nastavku reformi potrebnih za napredovanje na evropskom putu, osiguravajući potpunu i učinkovitu provedbu Reformske agende - navodi visoki evropski zvaničnik, referirajući se na stanje u BiH.

Dodao je da u tom kontekstu Vijeće pozdravlja nastavak prisustva Operacije „Althea“, koja se nakon Strateškog pregleda iz 2017. godine ponovo usmjerila na svoj temeljeni mandat, uz zadržavanje elemenata izgradnje kapaciteta i obuke koji se još uvijek smatraju potrebnim i ukidanje ostalih elemenata koji više nisu relevantni.

"U tom kontekstu, kao dio cjelokupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Vijeće potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi izvršni vojni mandat Operacije „Althea“ kako bi podržao vlasti Bosne i Hercegovine u očuvanju sigurnog i bezbjednog okruženja, pod obnovljenim mandatom UN-a", kazao je Vale de Almeida.

Istovremeno, podsjetio je kako Vijeće očekuje predstavljanje narednog strateškog pregleda 2019. godine kao osnove za diskusiju sa zemljama članicama o zadacima i mogućnostima EUFOR-a za budućnost Operacije, imajući u vidu i potrebu za podrškom napretku Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija i uzimajući u obzir sigurnosnu situaciju na terenu.

Naveo je i kako Vijeće potvrđuje važnost kontinuirane koordinacije operacije EUFOR Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu.

"EU, istovremeno, nastavlja poticati vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da ubrza svoje napore u zbrinjavanju viškova municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava, kao i deminiranja i ostalih neriješenih pitanja", poručio je Vale de Almeida, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije