Samir B: VW na prvoj sudskoj instanci izgubio proces protiv simpatizera ISIL-a

J. M.
Samir B: VW na prvoj sudskoj instanci izgubio proces protiv simpatizera ISIL-a
Regionalni sud u Hannoveru donio je presudu po tužbi koju je protiv Volkswagena podnio 30-godišnji Samir B.

Ovaj Nijemac alžirskog porijekla tužio je Volkswagen jer mu je automobilski proizvođač uručio otkaz u novembru 2016. godine.

Volkswagen je otkaz opravdao strahom da bi 30-godišnji uposlenik na liniji montaže vozila mogao izvesti napad na ostalih 10.000 radnika u fabrici. Samir B. je više puta svojim radnim kolegama govorio: "Svi ćete umrijeti".

Iako je u fabrici bio solidno plaćen s 3.500 eura mjesečno, Samir B. je bio veliki simpatizer terorističke organizacije ISIL. Krajem augusta 2014. u jednom berlinskom restoranu snimljen je u društvu Bilela H. i Houssema H. koji će uskoro poginuti u Siriji u redovima tzv. Islamske države.

Četiri mjeseca kasnije granična policija zaustavila je Samira B. na aerodromu Hannover, a kod njega je pronađeno 9.350 eura u gotovini i bespilotne letjelice. Istražitelji su sigurni: Samir B. je želio putovati u sirijsku ratnu zonu pa mu je oduzet pasoš.

U pješačkoj zoni Wolfsburga prolaznicima je distribuirao poruke Pierrea Vogela, koga njemački istražni organi mediji nazivaju "propagatorom mržnje".

Advokati VW-a i Upravni sud u Braunschweigu podnijeli su dokaze da je Samir B. bio u kontaktu s borcima ISIL-a koji su se vratili s ratnih područja.

Prema VW-u, ostali radnici su se plašili radikalnog kolege pa je automobilski proizvođač Samiru B. uručio otkaz.

Nakon što je Samir B. podnio tužbu, Volkswagen mu je ponudio 65.000 eura kao obeštećenje i "čist" dosije samo da napusti radno mjesto. Ova ponuda nije prihvaćena pa je slučaj završio na sudu.

A sud je dao za pravo Samiru B. i presudio da Volkswagen nije dao valjane dokaze za otkaz radniku. Ako za četiri sedmice druga instance potvrdi presudu, VW će morati vratiti Samira B. na posao. Proizvođač automobila najavio je žalbu Federalnom sudom za rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije