Prvi grad u Danskoj koji je uveo četverodnevnu radnu sedmicu

Anadolija
Prvi grad u Danskoj koji je uveo četverodnevnu radnu sedmicu
Foto: Wikimedia / Odsherred

Vlasti Odsherreda, grada u Danskoj, uvele su četvorodnevnu radnu sedmicu.

Odsherred je postao prvi grad u Danskoj koji je za sve uposlenike općinske administracije uveo četvorodnevnu radnu sedmicu.

Oko 300 radnika Općine Odsherred od sada i petak mogu koristiti kao slobodan dan, tako da uz subotu i nedjelju, imaju tri slobodna dana u sedmici.

Kirsten Lund Markvardsen, iz općinske administracije, kazala je novinarima da su nakon dugih razgovora predstavnika gradskih vlasti odlučili da ideju o četvorodnevnoj radnoj sedmici konačno provedu u djelo.

Dodala je kako u gradskoj upravi svi vjeruju da će na ovaj način dodatno motivisati uposlenike da pružaju još kvalitetnije usluge građanima.

Četverodnevna radna sedmica čini ljude sretnijim i povećava profit

Pojedine kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu su počele primjenjivati četverodnevnu radnu sedmicu, piše portal Ladbible . Ovakav način rada je ljude učinio sretnijim. Četverodnevna radna sedmica postaje prihvatljiva za sve više radnika koji smatraju da to doprinosi njihovom zadovoljstvu i produktivnosti.

“Sigurni smo da će ljudi cijeniti to što imaju dodatni dan za odmor“, rekla je Markvardsen, dodajući da će općinski službenici od sada raditi 35 sati sedmično.

Inače, standardna radna sedmica u Danskoj traje oko 37,5 sati.

Državni službenici zaposleni u općini oduševljeni su novim načinom rada, dodajući kako su presretni što će od sada imati tri slobodna dana za društvene aktivnosti kod kuće i u privatnom životu.

Odsherred je poluotok na sjeverozapadnom dijelu ostrva Zealand (Sjælland) u Danskoj. Udaljen je oko 100 kilometara zapadno od Kopenhagena. U gradu trenutno živi oko 33.200 stanovnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije