Provjerite novčiće: Možda imate kovanicu od 1 centa koja vrijedi 6.000 eura

J. M.
Provjerite novčiće: Možda imate kovanicu od 1 centa koja vrijedi 6.000 eura
Foto: numismag / Ovako izgleda raritetna kovanica

Mnogim osobama smetaju sitne kovanice koje dobiju kao kusur pri plaćanju. Neki ih ostavljaju na jedno mjesto dok se ne skupi dovoljno kovanica za plaćanje nekog računa.

Ipak, postoji dobar razlog da provjerite brončane kovanice od jednog eura-centa jer mogu vrijediti i do 6.000 eura! O čemu je riječ?

U Italiji se prije nekoliko godina dogodila neobična nesreća: Dok je kovan novčić od jednog centa na poleđinu je pogrešno utisnut motiv torinske Mole Antonelliane. Ovaj simbol Torina nalazi se "po propisima" na poleđini novčića od 2 centa, dok na kovanici od jednog centa treba biti dvorac Castel del Monte.

Greška je brzo uočena, ali je nekoliko pogrešnih kovanica otišlo u opticaj. Špekulira se da danas kruži 100-tinjak komada pogrešnih novčića od 1 centa s Mole Antonelliane na poleđini. 

Italijanska kolekcionarska kuća ponudila je na aukciji takav novčić po početnoj cijeni od 2.500 eura. Na kraju je "falična" kovanica od jednog centa dostigla cijenu od nevjerovatnih 6.000 eura. Dobar razlog da pregledate zalihe euro centi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije