Policija u Njemačkoj pronašla liste imena 'neprijatelja' desnice

Fena
Policija u Njemačkoj pronašla liste imena 'neprijatelja' desnice
Foto: France24 / Njemačka policija
Policija je tokom istraga u redovima ekstremno desne scene u Njemačkoj naišla na liste s imenima tzv. „neprijatelja“ scene na kojoj se, osim imena i prezimena, nalaze i adrese i telefonski brojevi, prenose u utorak mediji grupe „Redakcijska mreža Nje

Pored već poznate liste s oko 10.000 imena "političkih neprijatelja", koja je pronađena tokom višegodišnje istrage protiv terorističke skupine Nacional-socijalističko podzemlje (NSU), policija je prošle godine prilikom jedne racije u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern pronašla novu listu s oko 25.000 imena "političkih neprijatelja" koje bi trebalo likvidirati u "kriznom slučaju".

To je, na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica, saopćilo ministarstvo pravosuđa. Ministarstvo ne može procijeniti kolika konkretna opasnost vlada za osobe koje se nalaze na listama.

Njemačko udruženje novinara (DJV) pozvalo je Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) da „hitno obavijesti“ novinare koji se nalaze na listama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije