Počeli pregovori o koaliciji, zdravstveni radnici traže reformu

Fena
Počeli pregovori o koaliciji, zdravstveni radnici traže reformu

Doktori i medicinski tehničari zatražili su u srijedu hitnu reformu njemačkog zdravstvenog sistema nakon početka službenih pregovora o "Jamajka" koaliciji između Kršćanske demokratske unije (CDU) i Kršćanske socijalne unije (CSU), Slobodne demokratske stranke (FDP) i stranke Zelenih.

Frank Ulrich Montgomery, predsjednik njemačke udruge medicinara, pozvao je buduću vladu da poduzme "hitne mjere" kako bi se izborila s manjkom doktora, objavile su novine Bild, prenosi agencija Xinhua.

Kako Montgomery tvrdi, mora se osigurati najmanje 1.000 dodatnih mjesta za studente medicine kako bi se njemački zdravstveni sistem izborio sa sve većim brojem pacijenata.

Montgomery je također zatražio izdvajanje više javnih sredstava kako bi se poboljšala saradnja ambulanti i liječničkih ordinacija.

Montgomeryjevom apelu se pridružio i Franz Wagner, predsjednik Vijeća medicinskih tehničara Njemačke, koji je zatražio bolje uslove rada, bolje plaće, više osoblja i više nadležnosti za medicinske tehničare.

Generalni sekretar CDU-a Peter Tauber je uoči pregovora pozvao potencijalne koalicijske partnere da ispred svojih interesa stave interese države, rekavši da će pregovori biti "veoma teški".

Generalni sekretar CSU-a Andreas Scheuer je kazao da CDU i CSU neće dozvoliti FDP-u i Zelenima da okrenu ove dvije sestrinske stranke jednu protiv druge.

Čelnik stranke Zelenih Cem Oezdemir i potpredsjednik CDU-a Volker Bouffier pozvali su strane da se suzdrže od povlačenja crvenih linija i u pregovore uđu otvorena uma.

Međutim, Joachim Stamp iz FDP-a je ponovio zahtjev svoje stranke za novom imigracijskom politikom koja će napraviti jasnu razliku između imigracije radi posla, političkih izbjeglica i ratom raseljenih osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije