Otcjepljenje Britanije: Tusk predložio odgađanje Brexita za 12 mjeseci

Radiosarajevo.ba
Otcjepljenje Britanije: Tusk predložio odgađanje Brexita za 12 mjeseci
EPA / Donald Tusk

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je da se Velikoj Britaniji ponudi fleksibilno odgađanje datuma Brexit za 12 mjeseci, izjavio je neimenovani izvor iz EU.

BBC navodi da bi takav plan omogućio Velikoj Britaniji da napusti EU ranije ukoliko britanski Parlament ratifikuje postignuti sporazum o Bregzitu.

Prijedlog Tuska moraju da odobr lideri EU tokom samita koji je zakazan za sljedeću sedmicu.

Britanska premijerka Theresa May je, nakon što je u Parlamentu tri puta odbijen sporazum koji je postigla sa EU, pozvala na razgovor lidera opozicione Laburističke partije Jeremy Corbyn, kako bi zajedno pokušali da pronađu način da se izađe iz trenutne krize.

May je ranije ove sedmice izjavila da će tražiti “najkraće moguće odgađanje Brexita, koji bi trebao biti sproveden do 12. aprila.

Britanski državni tužilac Geoffrey Cox rekao je za BBC da će odgađanje “vjerovatno biti na duže vrijeme”, ukoliko se ne postigne dogovor između laburista i Konzervativne stranke britanskog premijera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije