Osuđena braća iz BiH: S uređajem vrijednim 50 eura ukrali na desetine VW-a

Radiosarajevo.ba
Osuđena braća iz BiH: S uređajem vrijednim 50 eura ukrali na desetine VW-a
Krađa automobila trajala je samo nekoliko sekundi. Specijalnim ključem otvarali su bravu vozila, ulazili u kabinu, skidali blokadu motora i odvozili automobil marke Volkswagen.

Provalnici – braća iz  BiH – "operisali" su na području Salzburga, Gornje Austrije i Bavarske, a tajna njihovog "uspjeha" krije se u jednostavnom elektronskom uređaju pod nazivom Drive Box.

Košta 50-ak eura, može se nabaviti na internetu, a služi za "hakiranje imobilajzera", odnosno razbijanje blokade motora.

Braća iz BiH našla su se u utorak na sudu u Salzburgu. Stariji od njih, 35-godišnjak, dobio je kaznu od 21 mjeseca zatvora za načinjenu štetu u iznosu od 575.000 eura u koju je uključena i provala u jednu antikvarnicu.

Mlađi Bosanac (31-godišnjak) dobio je samo uslovnu kaznu od pet mjeseci jer je utvrđeno da je uglavnom služio kao vozač starijem bratu. Presuda još nije konačna.

Relativno blage kazne objašnjavaju se činjenicom da su braća iz  BiH bila samo dio organizirane bande pri čemu austrijska policija traga za još trojicom "nepoznatih saučesnika".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije