Orban i Kurz žele zatvaranje vanjskih granica EU za izbjeglice

Fena
Orban i Kurz žele zatvaranje vanjskih granica EU za izbjeglice
Foto: EPA / Orban i Kurz
Šema izbjegličkih kvota EU prijeti bezgraničnoj Schengenskoj zoni, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka sa svojim austrijskim kolegom u utorak, dodajući da bi akcenat trebao biti na zatvaranju vanjskih granica bloka.

Orban se obratio novinarima u Beču, gdje je razgovarao sa austrijskim konzervativnim kancelarom Sebastianom Kurzom, koji dijeli njegove antiimigrantske stavove.

Kurz je ponudio da posreduje između Budimpešte i i zapadnih članica EU u sporenju oko mađarskog odbijanja da učestvuje u shemi.

"Ako ne pustimo migrante unutra, nećemo ih morati raspoređivati nikome. Ta distribucija nagriza Schengen prisiljavajući zemlje da prihvataju izbjeglice", izjavio je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare.  

Nacionalni konzervativni čelnik također je kritikovao ostale zemlje EU što žele da ostave otvorene vanjske granice bloka, istovremeno uspostavljajući unutrašnje granične provjere, što je suprotno konceptu na kome je utemeljen Schengen.

U 2015., Orban i Mađarska predvodili su Višegradsku grupu od četiri istočne države članice EU u otvaranju fronta protiv izbjegličke politike njemačke kancelarke Angele Merkel i plana EU da se pravedno rasporede izbjeglice širom bloka.

Višegradsku grupu također čine Slovačka, Češka Republika i Poljska.

Kancelar Kurz podržao je Orbanove izjave.

"Evropa bez unutrašnjih granica funkcionirat će samo ako postoje odgovarajuće vanjske granice. Austrijska je velika želja da izgradi most između  država Višegradske grupe i ostalih zapadnoevropskih država", kazao je Kurz.

Obojica šefova vlada naglasila su, ipak, kako nema planova da se uključi Austrija u  Višegradsku grupu.

Čelnik austrijske krajnje desnice Heinz-Christian Strache predložio je to prije nego što je postao vicekancelar u Kurzovoj desničarskoj koalicijskoj vladi u decembru, prenosi dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije