Orban favorit porukom da je "invazija migranata i muslimana opasna po Europu"

Anadolija
Orban favorit porukom da je "invazija migranata i muslimana opasna po Europu"
Foto: Anadolija / Viktor Orban na biračkom mjestu
U Mađarskoj se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima blizu osam miliona registriranih birača bira novi saziv parlamenta koji broji ukupno 199 zastupničkih mjesta.

Biračka mjesta širom zemlje otvorena su jutros u 6 sati, a zatvaranje biračkih mjesta najavljeno je za 19 sati.

Parlament kao najviše zakonodavno tijelo Mađarske bira se na način da 109 zastupnika mandat dobija osvajanjem najvećeg broja glasova u biračkoj jedinici, a preostala 93 zastupnička mjesta popunjavaju se na osnovu procenta glasova unutar stranačkih lista.

U izbornoj utrci učestvuju 23 političke stranke te nezavisni kandidati.

Rezultati posljednjih ispitivanja javnog mnijenja najavljuju da bi aktuelna vladajuća koalicija Fidesz i Demokratske narodne partije trebala pobijediti s ukupno 45 posto biračkih glasova.

Najjača opoziciona partija bi mogla postati nacionalistička partija Jobbik koja ima podršku oko 20 posto biračkog tijela. Mađarski socijalisti bi trebali osvojiti oko 15 posto glasova.

Za ulazak u parlament političke stranke moraju osvojiti minimalno pet posto glasova, a posljednje ankete najavljuju da bi pet partija moglo prekoračiti taj prag.

Tokom predizborne kampanje u Mađarskoj su dominirale teme migranata i muslimana.

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je da je invazija migranata i muslimana opasna po Evropu i njen identitet i tradiciju. Nazivajući migrante okupatorima Evrope i prijetnjom po hrišćanstvo, Orban je najavio da Mađarska ne želi zbrinjavati tu populaciju unutar svojih granica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije