Od ponovnog ujedinjenja, 2018. godina bila najbolja za njemačko tržište rada

Radiosarajevo.ba
Od ponovnog ujedinjenja, 2018. godina bila najbolja za njemačko tržište rada
PrtScr / Sve više radnika u njemačkim fabrikama
Prošle godine u Njemačkoj je bilo zaposleno u prosjeku 44,8 miliona građana, najviše od ponovnog ujedinjenja zemlje, pokazuju najnoviji službeni podaci.

Podatak državnog zavoda za statistiku objavljen je u srijedu a temelji se na preliminarnim izračunima, napominje agencija dpa.

Unatoč starenju populacije broj zaposlenih porastao je prošle godine za 1,3 posto, dosegnuvši najviši nivo od 1991. godine.

Negativan utjecaj starenja populacije nadoknadio je viši udio zaposlenih građana Njemačke i priljev stranih radnika, tumače u Destatisu.

Broj zaposlenih porastao je u 2018. godini za 638.000, premašivši prvi puta nivo od 40 miliona. 

Zahvaljujući dobrom stanju na tržištu rada smanjen je broj samozaposlenih, kliznuvši na 4,22 miliona, najniži nivo od 2003. godine.

“I dalje optimistično gledamo u budućnost”, konstatira u izjavi za dpa čelnik Savezne agencije za zapošljavanje Detlef Scheele, napominjući ipak kako rast broja zaposlenih ove godine neće biti dinamičan kao prošle godine.

Visok nivo zaposlenosti povezan je i s padom stope nezaposlenosti na 4,8 posto prema najnovijim raspoloživim podacima.

Broj nazaposlenih smanjio se na dva miliona a čelnik agencije za zapošljavanje procjenjuje da neće kliznuti ispod tog nivoa u 2019.

Po njegovim je riječima najveći rizik za njemačko tržište rada manjak kvalificirane radne snage.

Stručnjaci ne očekuju promjenu trenda u zapošljavanju unatoč neizvjesnosti na međunarodnom planu, poput brexita i trgovinskih sukoba. Tako čelnik Instituta za ekonomska istraživanja (ifo) Clemens Fuest predviđa da će broj zaposlenih u 2019. dosegnuti novi rekord.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije