Od ideje do cilja: EU finansira projekte civilnog društva u BiH

O. K.
Od ideje do cilja: EU finansira projekte civilnog društva u BiH
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Od ideje do cilja: EU finansira projekte civilnog društva u BiH

Info dan „Od ideje do cilja  - programi Evropske unije" održan je danas u EU info centru, u sjedištu Delegacije EU u BiH.

Kako je istakao Goran Kučera, stručni savjetnik za razvoj civilnog društva Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, benefiti od projekata za građane Bosne i Hercegovine i civilno društvo su višestruki.

„Potencijalni aplikanti na ove projekte su neprofitne organizacije. Mi ćemo kroz današnji program motivirati aplikante da se prijave na ove projekte kako bi povukli sredstava iz EU, da povežemo naše građane sa članicama EU, te da raspravljaju o raznim temama koje su aktuelne i na lokalnom nivou ali i na većim nivoima“, kazao je Kučera.

Predstavnik EU Nicholas Bizel kazao je kako Europska unija nastoji da kroz razne programe pomaže Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama koje nisu članice EU.

„Bosna i Hercegovina već polaže prava na određena sredstva EU, a mi kroz tri projekta nastojimo da ta sredstva budu još veća. To su projekti vezani prije svega za kulturu, te projekat Horizont 2020, koji je fokusiran na inovacije, te projekti za civilno društvo“, istakao je bizel.

Aida Kalender, voditeljice Deska Kreativne Evrope kazala je da je EU i ranije finansirala kulturne manifestacije i događaje, kao što je to bio slučaj sa SFF-om.

„Što se tiče ovogodišnje ponude, fokusirani smo na kulturu i na medije, to jest, na audio i vizualne medije i oni će nam biti primat u projektima koje ćemo finansirati. EU je ranije finansirala i MESS, te SFF i mnoge druge manifestacije i kulturne organizacije u BiH“, dodala je Kalender.

Dalibor Drljača, nacionalna kontakta osoba za Horizont 2020, kazao je da se ovaj program fokusira na inovacije.

„Istraživanje i inovacije vrlo su važni za dugoročnu strategiju EU, a Horizont 2020 najveći je program EU za inovacije i istraživanje. Fokus su svakako mladi i neprofitne organizacije koje se bave istraživanjem“, kazao je Dalibor Drljača.

Info dan „Od ideje do cilja-programi Evropske unije“ održava se danas u Sarajevu, a predviđeno je da se osim govornika i panelista, na današnjem info danu obrate i aplikanti te svi zainteresirani građani.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije