Obrazovanje u Finskoj: Učitelji plaćeni kao advokati, manje zadaće

Radiosarajevo.ba
Obrazovanje u Finskoj: Učitelji plaćeni kao advokati, manje zadaće
Foto: Uniarts.fi / Ilustracija

Iz godine u godinu finski obrazovni sistem se proglašava jednim od najboljih u svijetu.

Obrazovanje igra ključnu ulogu u ljudskom, socijalnom i ekonomskom razvoju. Smatra se ljudskim pravom, a promiče ravnopravnost spolova, mir i povećava kvalitetu života pojedinaca. No, ljudi u nerazvijenim zemljama gotovo pa nemaju pristup kvalitetnom obrazovanju, dok oni u razvijenim zemljama imaju višu stopu pismenosti i bolje obrazovanje. Samim time, to pomaže građanima pojedinih zemlja da kasnije dobiju bolje plaćene poslove i osiguraju si bolju kvalitetu života.

Kako bi se vidjelo kako su pojedine zemlje rangirane po pitanju obrazovanja, svake godine se radi čak nekoliko različitih istraživanja, a Finska se redovno nalazi na samom vrhu po kvaliteti svog obrazovnog sustava.

U čemu je njihova tajna?

Česte kurikularne reforme

Konkretno, u njihovom školstvu se kurikularne reforme provode svake četiri godine. Naime, obrazovanju se pridaje velik značaj te se prate rezultati PISA testiranja, a potom se osmišljavaju reforme. Iako se provode na nacionalnoj razini, one se prilagođavaju i na lokalnoj razini, a nastavnici se posebno plaćaju za rad na tim reformama.

Opuštena atmosfera i zabava

Iako se obrazovanje shvata ozbiljno, kako se navodi na internet stranici Finske nacionalne agencije za obrazovanje, program se temelji na "učenju kroz igru" kako bi djeca bila što manje pod stresom. Upravo zato često nastavu imaju na otvorenom te velik dio vremena provedenog u školi posvećuju igri, zabavi, druženju te sportskim aktivnostima. Također, nakon svakog školskog sata, koji traje 45 minuta, slijedi odmor u trajanju od 15 minuta.

Učitelji se cijene i imaju slobodu 

U Finskoj nastavnici imaju plaće u rangu advokata ili liječnika, a u njihovom radu im je dopuštena maksimalna sloboda. Ipak, to ne znači da se ne moraju pridržavati reformi i općenitih smjernica. Osim toga, pridaje se važnost svakom učeniku pojedinačno te su učitelji dodatno plaćeni kako bi, onima kojima je to potrebno, nakon nastave dali instrukcije iz predmeta koji učeniku lošije idu. 

No, rad učitelja se također provjerava te se, ako nije zadovoljavajući, i sankcionira, prenosi Index.

Manje domaćih zadaća

Nije istina da one ne postoje, ali djeca u Finskoj generalno imaju manje domaćih zadaća u odnosnu na njihove vršnjake u drugim razvijenim zemljama, što im ostavlja više vremena za igru i zabavu kada dođu kući, piše World Economic Forum.

Digitalizacija

U Finskoj na digitalizaciju ne gledaju kao na nužno zlo te školstvo prilagođavaju vremenu u kojem žive. Ono što je moguće naučiti putem tableta ili laptopa, tako i uče, a djeci se omogućuje besplatna tehnologija koja im je potrebna za učenje.

Također, svim učenicima je sve do fakulteta osiguran besplatan obrok, baš kao i udžbenici te drugi školski materijal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije