Novi Sad Evropska prijestolnica kulture 2021. godine

AA
Novi Sad Evropska prijestolnica kulture 2021. godine
Titula Evropska prijestolnica kulture 2021 godine donijet će Novom Sadu u narednih pet godina ulaganje od oko 30 miliona eura u kulturne i infrastrukturne projekte koji bi trebalo da dovedu u Novi Sad veliki broj turista iz zemlje i inostranstva.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je ova nagrada podsticaj da se u narednom periodu još intenzivnije promoviše kulturno-historijsko naslijeđe Novog Sada razvijajući kulturne i infrastrukturne potencijale, kroz izgradnju muzičko-baletske škole pored koje će se nalaziti gradska koncertna dvorana koju Novi Sad do sada nije imao, ali i niz drugih značajnih projekata.

”To je veliki uspeh Novog Sada i Srbije i velika šansa za Novi Sad, Vojvodinu i državu Srbiju. Očekuje nas pet godina dinamičnog i zahtjevnog rada, koji može značajno doprinjeti našem napretku i razvoju u svakom smislu. Pokazali smo da možemo da pobeđujemo i u teškim okolnostima. Pokazali smo da možemo da budemo jedinstveni, složni i ujedinjeni oko dobrih stvari i ideja, a najveći plus je svakako osećaj zadovoljstva Novosađana što je njihov grad zasluženo poneo tu titulu koja će zauvijek stajati u biografiji Novog Sada. To je nešto što se ne može izraziti novčanim ekvivalentom, ne izražava se ni u dinarima ni u eurima“, napomenuo je Vučević.

On nije želio da komentariše navode predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da je iz Srbije bilo onih koji su otvoreno lobirali protiv Novog Sada, dodajući da danas želi da govori samo ”pobedjničkom timu“.

Nemanja Milenković, predsjednik Organizacionog odbora ”Novi Sad 2021“ citirao je zaključak sa sjednice tog odbora od 23. juna 2015. godine kada je konstatovano da ne postoji podrška Ministarstva kulture Srbije i kada su bili na korak da odustanu od kandidature, ali je podrška u međuvremenu premašila granice Srbije i krunisana uspjehom.

On je dodao da je ovo priznanje od izuzetnog značaja za razvoj Novog Sada u mnogim segmentima, ne samo u kulturi, navodeći iskustvo drugih evropskih gradova, koji su ranijih godina bili prijestolnica kulture Evrope.

”Mnogi gradovi su se potpuno transformisali. Jedan član delegacije EU mi je prišao i pitao me da li znam da će cijena kvadrata skočiti u Novom Sadu. To znači da je poruka da je Novi Sad EPK stigla do svih meridijana. Predsjednik komisije za izbor EPK Steve Green je na proglašenju rekao da ovo nije odluka na godinu dana, već odluka za narednih 30 godina za Novi Sad jer će se i 2045. godine znati da je Novi Sad bio Evropska prijestolnica kulture. Ako imate 105.000 gradova iz Evropske unije, a mi čak i iz tog broja izlazimo, i pripadate porodici od 60 gradova koji su poneli tu laskavu titulu, vi niste više običan grad htjeli mi to ili ne“, kazao je Milenković.

 

Novi Sad je u četvrtak u sjedištu Evropske komisije izabran za Evropsku prijestolnicu kulture 2021. godine čime je postao prvi grad iz zemalja kandidata za EU koji je ponio ovo laskavo priznanje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije