Novi izvještaj MUP-a Austrije o migrantima: Situacija u BiH i dalje napeta

J. M.
Novi izvještaj MUP-a Austrije o migrantima: Situacija u BiH i dalje napeta
Foto: Anadolija / Migranti na GP Maljevac
Izvještaj koji je u nedjelju objavio Kronen Zeitung, a prvi u regionu prenio portal Radiosarajevo.ba, izazvao je brojne reakcije, posebno u našoj zemlji.

Podsjetimo, Kronen Zeitung je, citirajući šefa odjela migracija u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije s najnovijim informacijama oficira za vezu o situaciji na granici BiH i Hrvatske, objavio da "u blizini Velike Kladuše oko 20.000 naoružanih migranata pokušava proboj u Centralnu Europu".

Kronen Zeitung: Austrijanci pišu o 20.000 naoružanih migranata u V. Kladuši

Brojne bh. institucije i pojedinci, uključujući Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, demantirali su ovaj izvještaj. Sada se austrijski tabloid Krone Zeitung  ponovo obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije gdje su dobili potvrdu prethodnog izvještaja koji je izazvao žučne komentare.

"Europski oficir za vezu upozorava da je situacija u Bosni i Hercegovini, a posebno na granici s Hrvatskom i dalje napeta. Zajedničkim naporima situacija se trenutno drži pod kontrolom", navodi se u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije koje citira Krone. 

"Veća grupa migranata koja je bila na bosanskohercegovačkoj-hrvatskoj granici vraćena je u unutrašnjost BiH, ali bi trebalo očekivati obnovljene pokušaje prelaska granice. Ako uspiju, postoji opasnost da će to privući sve migrante koji se trenutno nalaze u BiH", rekao je izvor u austrijskom MUP-u.

Na osnovu izvještaja MUP-a, austrijska Savezna vlada prati situaciju i procjenjuje nove mjere pri čemu se spominju kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom te "senzibiliziranje" policijskih uprava saveznih država Štajerske i Koruške koje bi mogle biti posebno ugrožene mogućim migrantskim valom.

U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do snažnog pomaka migrantskog vala iz centralnog Mediterana (Afrika-Italija) prema zapadnom Mediteranu (Afrika-Španija) i istočnoj ruti (Turska – Grčka – Zapadni Balkan).

Putevi migranata: Preko BiH u Europsku uniju

Dok je Italija doživjela pad broja novih migranata za oko 80 posto, povećao se broj dolazaka u Grčku za više od 50 posto, a u Španiju za više od 150 posto. Kronen Zeitung napominje i da je znatno porastao broj zahtjeva za azil u BiH što je situaciju u našoj zemlji učinilo "stresnom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije