Novi italijanski premijer Giuseppe Conte položio zakletvu

Fena
Novi italijanski premijer Giuseppe Conte položio zakletvu
Politički debitant Giuseppe Conte danas je položio zakletvu kao čelnik italijanske populističke koalicione vlade, nakon što je predsjednik države Sergio Mattarella prihvatio izmjenjenu listu ministara.

Nakon što je predsjednik Mattarella prihvatio Coimnteovo imenovanje, okončana je višesedmična politička kriza i neizvjesnost koji su uslijedili nakon izbora održanih 4. marta, potresajući finansijska tržišta i izazivajući zabrinutost među italijanskim partnerima u Evropskoj uniji.

Mattarella je odbio prvog Conteovog kandidata za ministra ekonomije, Paola Savonu, tokom vikenda zbog njegovog stava protiv eura, a novi pokušaji formiranja tehnokratske vlade nakon toga su propali.

Populističke stranke postigle su novi sporazum u četvrtak, imenujući Giovannija Tria, 69-godišnjeg profesora koji nije pristalica italijanskog odustajanja od eura, za novog ministra ekonomije.

Ministarstvo vanjskih poslova predvodit će pravnik Enzo Milanesi, koji se smatra umjerenim političarem i iskusnim pregovaračem, dok će čelnik Lige Matteo Salvini, poznat po svom tvrdom stavu prema migraciji, postati ministar unutrašnjih poslova.

Marine Le Pen, čelnica francuskog Nacionalnog fronta, čestitala je Salviniju na koalicionom sporazumu, nazivajući ga "pobjedom demokratije nad uznemiravanjima i prijetnjama iz Europske unije" u svom postu na Twitteru.

Čelnik pokreta Pet zvijezda (M5S) Luigi Di Maio, poznat po svom zalaganju za garantiranje osnovnih prihoda za siromašne kategorije stanovništva, preuzet će ministarstvo rada. Di Maio i Salvini također će biti zamjenici premijera.

Novu vladu mora odobriti parlament u glasanju o povjerenju, dok Liga i M5S imaju većinu u oba doma parlamenta.

Iako je mogućnost održavanja prijevremenih izbora izazvala zabrinutost, program nove vlade koji uključuje smanjenja poreza i uvođenje minimalne plate uprkos italijanskom golemom dugu izaziva nelagodu na tržištima i u EU.

Italijanski dug iznosi skoro 132 posto godišnjeg bruto društvenog proizvoda (BDP), prenosi dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije