Njemački mediji: Heiko Maas će biti novi ministar vanjskih poslova

Fena
Njemački mediji: Heiko Maas će biti novi ministar vanjskih poslova
Foto: EPA / Heiko Maas
Dosadašnji ministar pravde Njemačke Heiko Maas će postati novi ministar vanjskih poslova te države javila je agencija Reuters pozivajući se na izvore iz njemačkih socijaldemokrata.

Merkel bi uskoro trebala objaviti sastav nove vlade, a očekuje se da će biti izostavljen aktuelni ministar Sigmar Gabriel.

Maas (51) je postao poznat po uvođenju ambicioznih zakona koji su primorali i internetske gigante poput Facebooka i Twittera da uklone govor mržnje. Također, on je vrlo glasan kritičar ultradesničarskih stranka, te rasiza i antisemitizma.

Izvor iz SPD-a je njemačkih listovima Spiegel i Bild potvrdio informaciju uz raniju izjavu Gabriela da nema mjesto u novoj vladi. Gabriel je za to bio upitan tokom konferencije za novinare s bh. ministrom vanjskih poslova Igorom Crnatkom.

"Ako je tačno da će on biti novi šef diplomatije, osjećam da će to uraditi odlično", rekao je Gabriel tokom konferencije za novinare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije