Njemačka i dalje s najvećim suficitom tekućeg računa u svijetu

Radiosarajevo.ba
Njemačka i dalje s najvećim suficitom tekućeg računa u svijetu
Foto: EPA-EFE / Frankfurt

Njemački suficit tekućeg računa pao je treću godinu zaredom u 2018. i iznosio je 7,4 posto godišnje ekonomske proizvodnje zemlje, u odnosu na 7,9 procenata godinu dana ranije, 8,5 procenata iz 2016. i rekordnih 8,9 posto iz 2015. godine, saopćio je ekonomski institu Ifo.

Europska unija smatra da će na duži rok biti održiv maksimalan suficit od šest procenata, navodi se u saopćenju instituta iz Minhena, prenosi agencija Tanjug.

Za prošlogodišnji pad suficita “krive” se dva faktora. Prvo, suficit u robnoj razmjeni sa Europom je opao zbog snažnijeg rasta uvoza u odnosu na izvoz. Pored toga, godišnja ekonomska proizvodnja, uključujući inflaciju, zabilježila je priličan rast od 3,4 posto.

Svejedno, Njemačka je i u 2018. ostala zemlja s najvećim viškom u bilansu tekućih plaćanja u svijetu, kao i u prethodne dvije godine. Sa iznosom od 294 milijarde američkih dolara (249 milijardi eura), Njemačka je ispred Japana, koji ima višak od 173 milijarde dolara, što čini 3,5 posto japanske godišnje proizvodnje.

Rusija je nedavno zauzela treće mjesto sa viškom od oko 116 milijardi američkih dolara (7,0 odsto godišnje proizvodnje).

S druge strane, SAD će, navodi Ifo, opet vjerovatno biti zemlja s najvećim deficitom tekućih plaćanja od oko 455 milijardi dolara, što odgovara godišnjoj proizvodnji od samo 2,3 procenta.

Istovremeno, Kina više nije među tri vodeće zemlje s najvišim suficitom, a razlog za to je značajno smanjenje viška u robnoj razmjeni, što je manje rezultat trgovinskih sporova, a više povećanog uvoza mašina, što se dovodi u vezu s promotivnim programom “Made in China 2025”, zaključuje Ifo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije