Njemačka i Austrija pojačale kontrolu granica: BiH je u fokusu ilegalne migracije

J. M.
Njemačka i Austrija pojačale kontrolu granica: BiH je u fokusu ilegalne migracije
Njemačke i austrijske vlasti od petka su započele zajedničku akciju protiv ilegalne imigracije i kriminala.

Austrijska agencija APA javlja da su prvi put njemačka i austrijska savezna policija te bavarska pokrajinska policija započele zajedničku akciju kontrole granica.

"Posebno u pograničnim područjima bilo je važno koordinirati aktivnosti na nacionalnom nivou. Želimo spriječiti opasne i ilegalne ulaske migranata u teretnim vozovima i kamionskim prikolicama", rekao je Thomas Borowik, portparol njemačke savezne policije u Münchenu.

Čini se da akcija ima preventivni karakter jer je broj nezakonitih ulazaka na njemačko-austrijskoj granici daleko od alarmantnog. Policija je registrirala 3.800 ilegalnih migranata u prva četiri mjeseca ove godine, pri čemu je 2.100 osoba vraćeno.

Razlog za pojačanu akciju su medijski izvještaji o pojačanom priljevu izbjeglica na jugoistočnim granicama EU-a.

"U posljednjih nekoliko sedmica naglo je porastao broj migranata koji su iz Turske stigli na zapadni Balkan. Fokus ilegalne migracije je Bosna i Hercegovina", saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

Granična policija svakodnevno registrira 100-150 migranata u neovlaštenom ulasku, što je 12 puta više nego u istom periodu prošle godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije