Nije riječ o BiH: Ministrica optužena za plagiranje doktorata

J. M.
Nije riječ o BiH: Ministrica optužena za plagiranje doktorata
Foto: NDR / Franziska Giffey
Da li će Franziska Giffey – njemačka ministrica porodice, mladih i starijih osoba u Vladi Angele Merkel – uskoro morati da promijeni način potpisivanja?

Ministrica se potpisuje s dr. Franziska Giffey, no možda će ostati bez "doktorskog prefiksa".

Naime, zbog sumnje u plagijat, Slobodni univerzitet u Berlinu (FU) ispituje doktorsku tezu ministrice porodice. SPD-ova političarka, bivča načelnica berlinske općine Neukoelln, navodno je sama zatražila provjeu doktorata, barem prema pisanju Spiegela.

Giffey je odbacila namjerno plagiranje: "Napisala sam doktorat po svom najboljem saznanju i uvjerenju", rekla je 41-godišnja političarka.

Izvještava se da lovci na plagijate s web stranice VroniPlag istražuju rad Giffey. Oni su pronašli brojna doslovna ili "minimalno prerađena" preuzimanja tekstova koji nisu bili označeni kao tuđi.

"Prema mom mišljenju, ovo je ozbiljan slučaj", rekao je Gerhard Dannemann, advokat i aktivista VroniPlaga.

Od 2005. do 2009. godine Giffey je doktorirala političke nauke na Institutu Otto Suhr na Slobodnom univerzitetu u Berlinu napisavši disertaciju na temu "Europski put prema građanima - politika Europske komisije o učešću civilnog društva".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije