Neuspjeh pregovora o koaliciji izazvao pad vrijednosti berzi i eura

AA
Neuspjeh pregovora o koaliciji izazvao pad vrijednosti berzi i eura
Neuspjeh pregovora o formiranju koalicione vlade u Njemačkoj izazvao je pad vrijednosti na njemačkoj berzi i slabljenje eura u odnosu na dolar.

Kancelarka Njemačke Angela Merkel saopćila je rano jutros da njena Kršćanska demokratska unija (CDU) sa saveznikom Kršćansko socijalnom unijom (CSU) nije uspjela postići dogovor o formiranju koalicione vlade s liberalima Slobodne demokratske partije (FDP) i pokretom Zelenih.

“Kao kancelarka ću učiniti sve da Njemačka bude dobro vođena u predstojećim teškim sedmicama“, kazala je Merkel po završetku jednomjesečnih pregovora.

Nedugo nakon toga berza DAX u Frankfurtu zabilježila je pad vrijednosti dionica za 0,38 posto, a i euro je pao za 0,6 posto u odnosu na američki dolar.

Kao pobjednici posljednjih parlamentarnih izbora CDU i njena sestrinska politička opcija iz Bavarske CSU pokušali su sa Slobodnim demokratama i Zelenim postići načelni dogovor i krenuti u formalne pregovore o koaliciji.

Pregovori su počeli 18. oktobra, a eventualna koalicija već je dobila prefiks "Jamajka“, jer boje logotipa njemačkih partija (crna, žuta i zelena) podsjećaju na skup boja jamajčanske nacionalne zastave.

Zeleni su tražili da Njemačka okonča korištenje uglja i motora s unutarnjim sagorijevanjem, a predlažu i da dozvoli većem broju migranata da dovedu svoje najbliže srodnike da im se priključe  u Njemačkoj. 

Dosadašnji koalicioni partner Socijaldemokratska partija (SPD) ranije se izjasnila da ide u opoziciju, a kancelarka Merkel je ranije kazala da su radikalnodesničarska Alternativa za Njemačku (AfD) i Radikalna ljevica nepoželjni kao partneri u vlasti.

Ponavljanje pregovora, manjinska vlada ili raspisivanje novih izbora moguće su opcije raspleta političke krize u Njemačkoj. Bilo kakva koalicija bez CDU-a i matematički je nemoguća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije