Neonacisti bi uklanjali ploče s arapskim i zamijenili ih "našim" brojevima

Radiosarajevo.ba
Neonacisti bi uklanjali ploče s arapskim i zamijenili ih "našim" brojevima
Pixabay / Ilustracija
Da političke ambicije i opće obrazovanje ne moraju pod svaku cijenu ići zajedno, njemačku javnost je iznova uvjerio i Otfried Best, kandidat desno radikalne Nacionalno-demokratske stranke Njemačke (NPD) na lokalnim izborima u Voelklingenu u Sarskoj.

On je ratoborno najavio da će kada postane gradonačelnik grad očistiti od arapskih brojeva.

"Čekajte samo da postanem gradonačelnik. Sve ću to promijeniti i ponovno vratiti normalne brojeve", rekao je na jednoj javnoj raspravi u Voelklingenu kandidat desno radikalnog NPD-a Otfried Best, odgovarajući na pitanje predstavnike satirične stranke Die Partei koji se umiješao među publiku.

"Gospodine Best, prema zakonu o gradnji, svaki vlasnik nekretnine je obvezan na svoj objekt postaviti ulični broj kojeg mu je dodijelila općina. Užasnulo me je kada mi je upalo u oči da su u Voelklingenu mnogi kućni brojevi ispisani arapskim brojevima. Šta ćete poduzeti protiv ove najezde strane kulture?", glasilo je "nedužno" pitanje predstavnika stranke Die Partei.

Već su za vrijeme postavljanja pitanja mnogi u dvorani prasnuli u smijeh, ali to nije omelo NPD-ovog političara da najavi protjerivanje arapskih brojeva koji su u Europi u upotrebi od 12. stoljeća.

Nakon proboja desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) dotadašnji predstavnici krajnje desnice NPD su dodatno izgubili na važnosti na njemačkoj političkoj sceni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije