Zbogom jednokratnom priboru: Zabranjuju plastične čaše, noževe, viljuške, tanjire

Anadolija
Zbogom jednokratnom priboru: Zabranjuju plastične čaše, noževe, viljuške, tanjire
Italija će zabraniti upotrebu plastičnih čaša, pribora za jelo, tanjura i ostalih proizvoda za jednokratnu upotrebu od januara 2020. godine, rekao je italijanski ministar okoliša Sergio Costa.

Najavljenom zabranom Italija prihvata i prijedloge Europske komisije (EC) koji tek trebaju biti usvojeni. Zabrana u Italiji će obuhvatiti i proizvode poput slamki i balonskih štapića.

"Moj cilj je očistiti morski ekosistem što je više moguće. Ova odluka zahtijeva smanjenje upotrebe i nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu", kazao je Costa za italijanski dnevnik "La Repubblica".

Europska komisija je u maju ove godine tražila uvođenje zabrane upotrebe plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu na nivou Europske unije (EU), upozorivši da plastika čini više od 80 posto otpada bačenog u more.

Italijanski ministar najavio je kako od 2020. godine ribari u toj zemlji više neće smjeti vraćati u more otpad uhvaćen u mreže, dodajući da je u planu i zabrana kozmetike koja sadrži mikroplastiku.

Costa je istakao da će najavljene mjere biti uključene u zakon koji je gotovo završen. Slijedi njegovo usvajanje na sjednici vlade, da bi potom bio upućen u državni parlament na glasanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije