Nekoliko antifašista stalo pred kolonu neonacista u Varšavi

Radiosarajevo.ba
Nekoliko antifašista stalo pred kolonu neonacista u Varšavi
Deseci hiljada neonacista marširalo je jučer Varšavom pod parolom "Hoćemo Boga".

U nacionalističkom maršu održanom jučer u glavnom gradu Poljske učestvovalo je oko 60.000 ljudi.

Među organizatorima marša bio je i "Narodni radikalni blok", koji je ranije organizirao proteste protiv muslimana, homoseksualca, EU-a i svega što se kosi s pravilima poljskih katolika.

Deseci hiljada nacista marširali su ulicama glavnog poljskog grada bacajući dimne bombe, noseći transparente "Bijela Europa, čista Europa", "Europa mora biti bijela", "Molite za islamski holokaust", "Poljska bijela katolička".

Mnogi su nosili maske, mahali poljskim zastavama i uzvikivali "Smrt neprijateljima naše domovine" i "Katolička Poljska, ne sekularna" oboružani transparentima "Bijela Europa bratskih naroda" i "Europa će biti bijela ili bez ljudi".

No, ekstremnim desničarima u jednom se trenutku ispriječila skupina antifašista koji su nosili transparent s natpisom "Stop fašizmu".

Stali su pred kolonu ekstremista koji su reagirali nasilno - gurali su antifašiste i pokušali su ukloniti njihov transparent.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije