Naplaćivali kazne: Osuđeni Bosanci i Austrijanac koji su glumili policajce

Radiosarajevo.ba
Naplaćivali kazne: Osuđeni Bosanci i Austrijanac koji su glumili policajce
/ Foto: Fotolia
Prije pola godine pisali smo o slučaju lažnih austrijskih policajaca koji je izazvao veliku pažnju javnosti u ovoj zemlji.

Podsjetimo, policija u austrijskim regionima Salzburger Mitterpinzgau i Tiroler Unterland, u periodu između decembra 2015. i marta 2016. godine, primila je brojne prijave stranaca koji su se žalili na "lažne čuvare reda" koji ih maltretiraju i "globe" bez ikakvog razloga.

Kontrolisali su sve putnike jednog autobusa, provjeravali tehničku ispravnost vozila, a znak za uzbunu bila je izjava jednog češkog vozača. On je prijavio "sumnjiva lica" u uniformama vojne policije koji su ga agresivno ispitivali na parkingu i na običnom bloku naplatili mandatnu kaznu od 50 eura.

Nakon još nekoliko takvih prijava austrijska civilna i vojna policija organizirali su koordiniranu akciju koja je rezultirala hapšenjem dvije osobe: 21-godišnjeg austrijskog regruta i 30-godišnjeg državljanina BiH.

Oni su koristili vojne uniforme, te vozilo na čiji su krov magnetom pričvrstili plavo rotaciono svjetlo.   

Mislilo se da su nezakonito pribavili korist od svega nekoliko stotina eura, međutim,  nakon dvomjesečne istrage utvrđeno je da je bosansko-austrijski tandem prevaranata "kaznio" 70-ak stranaca i pritom nezakonito zaradio 7.100 eura! Istraga je dovela do trećeg člana "družine", također državljanina BiH.

Ovih dana je stavljena tačka na slučaj. Vesela bosansko-austrijska družina našla se u sudnici gdje su uslovno osuđeni na 6, 12 i 13 mjeseci zatvora, uz obavezu da vrate dio nezakonito stečenog novca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije