Nakon odluke o zatvaranju džamija: Kurz dobio prijetnje smrću

Radiosarajevo.ba
Nakon odluke o zatvaranju džamija: Kurz dobio prijetnje smrću
Austrijska vlada najavila je zatvaranje sedam džamija i protjerivanje 40 imama u okviru onoga što je nazvano "borbom protiv političkog islama".

Reakcije na ovu odluku bile su burne, a najupečatljivija je poruka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je ocijenio da austrijska vlada i kancelar Sebastian Kurz uvode svijet u "rat krsta i polumjeseca".

Sada je austrijski kancelar putem interneta dobio prijetne smrću zbog čega su policijske i sigurnosne službe u stanju pripravnosti.

Savezna agencija za zaštitu države i borbu protiv terorizma (BVT) ojačala je mjere monitoringa za kancelara, a jedinica specijalne policije Cobra osigurava Kurzov dom, prenosi Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Prijetnje smrću upućene su putem društvenih mreža - Facebooka, Twitteta i Instagrama - a u njima se Kurz naziva "igračkom cionista i ubica".

Iz kancelarije kancelara dalje navodi se da ove prijetnje neće pokolebati Vladu u "borbi protiv političkog islama u Austriji".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije