Muslimani u Austriji u strahu zbog vladinog termina "politički islam"

Anadolija
Muslimani u Austriji u strahu zbog vladinog termina "politički islam"
Za budućnost muslimana u Austriji se u najblažem može kazati da je neizvjesna, ako se osvrne na termin "politički islam" što dominira programom nove austrijske desničarske vlade, koja nije jasno obrazložila šta taj termin konkretno označava.

Kod muslimana u Austriji svakako postoji strah da bi izraz "politički islam" mogao biti samo maska za korake kojima bi se smanjile vjerske slobode.

Koaliciona vlada koja je počela s radom 18. decembra, a koju čine stranka desnog centra Austijska narodna partija (OVP) i ekstremno desna Slobodarska stranka (FPO), u fokus svog programa stavila je strance, izbjeglice i islamofobiju.

U programu Vlade na 180 stranica, osim što je riječ islam najmanje 21 put povezana s terminom "terorizam", vrlo često se govori i o tzv. "političkom islamu", no ovaj termin nije najadekvatnije pojašnjen. Kao takav je izazavao zabrinutost među muslimanima koji žive u ovoj zemlji.

Nova Vlada Austrije se u svom programu ni najmanjim dijelom ne bavi vjerom ili vjerskom zajednicom, izuzev islama i muslimana. Činjenica da se muslimani u Austriji, pripadnici zvanično prihvaćene vjere u ovoj zemlji, predstavljaju kao sigurnosna opasnost, među velikim brojem stručnjaka i intelektualaca se ocjenjuje kao svjesna marginalizacija određene grupe.

U programu Vlade Austrije se nalazi i osvrt na Zakon o islamu usvojen 2015. godine te se traže oštrije kontrole muslimanskih obrazovnih ustanova, fondacija i organizacija te da treba zatvoriti sve one za koje se utvrdi da su protiv zakona.

Također je naglašeno kako će se u džamijama i drugim obrazovnim ustanovama pojačati kontrole kako bi se onemogućilo "strano djelovanje". Osim toga, predviđeno je da su u ovim ustanova koristi jedan standardni prevod Kur’ana.

Predsjednik Islamske zajednice u Austriji (IGGO) Ibrahim Olgun je izjavio kako političari i navodni stručnjaci, koji nemaju dovoljno informacija o islamu prave zbrku od termina, te na taj način u ovoj zemlji doprinose formiranju negativnim stavova prema islamu.

Podvukao je kako je IZ u ovoj zemlji odgovorna za svaku temu koja se tiče islama, te poručio: "U posljednje vrijeme se kroz različite termine i izraze želi proizvesti neprijateljstvo prema islamu."

Dodao je također kako je u historiji veliki broj primjera gdje su se različite vjere zloupotrebljavale te da u ovom slučaju tu grešku ne treba pripisivati islamu. Kako je rekao, obzirom da se za kršćanstvo ili judaizam ne koristi prefiks politički, takav termin ni za islam ni u kom slučaju nije prihvatljiv.

Olgun je dodao kakao je program Vlade Austrije detaljno pročitan, te da će u najkraćem mogućem roku biti održan sastanak s austrijskim zvaničnicima na kojem će biti govora o temama koje se tiču islama.

Profesor političkih nauka na američkom Georghetown univerzitetu Farid Hafez je za novu Vladu Austrije kazao kako želi provoditi ekstremno desnu politiku, nadgledati dio društva s visokim dohotkom, neće mariti za onim dijelom društva slabije ekonomske situacije, te da je protiv muslimana, izbjeglica i stranaca.

Osvrnuvši se i na termin "politički islam", Hafez je rekao kako se program detaljno bavi muslimanima, ali da ovaj termin nije konkretizovan i da je otvoren za raspravu.

"Kroz termin 'politički islam' praktično svi muslimani su na meti", poručio je Hafez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije