Mogherini: Nasilje nad ženama je alarmantan problem

Anadolija
Mogherini: Nasilje nad ženama je alarmantan problem

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je da je svaka treća žena u svijetu pretrpjela fizičko ili seksualno nasilje.

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji je ustanovljen 25. novembra 1981. godine. Taj datum je izabran kako bi se obilježilo ubistvo aktivistkinja za demokratiju i pravdu, odnosno ubistvo sestara Mirabal.

Od jula u Sarajevu 5 ubijenih žena, 2 ranjene - ubili su ih njihovi "najbliži"

Samo u ovoj godini nekoliko puta stupce crne hronike ispunile su vijesti o ubistvima ili pokušajima ubistava u kojima su žrtve žene. Irma, Sanela, Sumejja... imena su žena kojih više nema, koje su život tragično izgubile od bivših partnera, a kao motiv ubistva navode se zločini iz strasti i ljubomore.

"To ne smijemo dopustiti ni u svijetu ni u Evropi, ali unatoč odlučnosti da se spriječi, predaleko smo za prevazilaženje tog izazova", kazala je Mogherini. 

Prema njenim riječima, nasilje nad ženama prvenstveno je nasilje usmjereno prema cijelom čovječanstvu.

Navodeći da je problem "alarmantan", Mogherini je rekla: "Jedna od tri žene u Evropi izložene su fizičkom ili seksualnom nasilju".

Kazala je da su gotovo sve žrtve seksualnog zlostavljanja i krijumčarenja na kontinentu žene. 

Naglašavajući da je zajednička odgovornost suprotstaviti se nasilju nad ženama kao međunarodnoj zajednici i EU, Mogherini je istakla da će Unija nastaviti ulagati napore u vezi s tim pitanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije