May: Želimo biti jak prijatelj i partner EU

AA
May: Želimo biti jak prijatelj i partner EU
EPA / Theresa May
Premijerka Ujedinjenog Kraljevstva, Theresa May izjavila je kako njena zemlja nakon napuštanja Evropske unije (EU) želi biti jak prijatelj i partner Unije.

May je u italijanskom gradu Firenci izjavila kako se nalaze u kritičnom periodu između EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU. Ujedinjeno Kraljevstvo želi biti nacija koja će voditi globalnu slobodnu trgovinu. Mnogi sa zabrinutošću gledaju na ovaj proces, ali ja sam optimistična", rekla je May, koja je dodala kako žele biti jak prijatelj i partner EU.

Izjavila je i kako jedino zajedno mogu riješiti pitanja među kojima se nalaze terorizam i migracije koje je opisala kao "dvije velike poteškoće ka evropskim vrijednostima koje dijele".

"Mi napuštamo EU, ali ne napuštamo Evropu. Britanija će uvijek biti uz prijatelje i saveznike kako bi zaštitili ove vrijednosti", izjavila je May.

Poručila je kako će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti sarađivati s EU.

"Narod je želio direktnu kontrolu. Oni su željeli da se odluke donose u Britaniji. Ljudi se u EU nisu osjećali kao kod kuće", izjavila je May, koja je dodala kako je Ujedinjeno Kraljevstvo ponosan član porodice evropskih naroda.

Osim toga, May je, vezano za pitanje državljana EU koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu, izjavila kako ona želi da oni ostanu.

"Oni i nakon Brexita mogu ostati s pravima koje danas imaju. Jedan od mojih ciljeva jeste garantovati im njihova prava", izjavila je May.

Također, poručila je kako će Ujedinjeno Kraljevstvo, dok traje članstvo, ostati vjerno datim obećanjima, ali i dodala da njena zemlja nakon Brexita neće biti dio zajedničkog tržišta niti Carinske unije.

"Svjesni smo da je zajedničko tržište izgrađeno na ravnoteži prava i odgovornosti. Nećemo se ponašati kao da možemo iskoristiti prednosti zajedničkog tržišta bez da ispunimo obaveze", rekla je May.

Dodala je kako ne žele da novi ekonomski odnos između Ujedinjenog Kraljevstva i EU ima oblik sporazuma o slobodnoj trgovini sličnog onome postignutog s Kanadom, niti članstva u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Podsjetila je kako su Ujedinjeno Kraljevstvo i EU najveći trgovački partneri i da će pronalazak okvira nove ekonomske saradnje biti u koristi obiju strana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije