Mađarska: Odluka Evropskog suda pravde ugrožava sigurnost i budućnost Evrope

AA
Mađarska: Odluka Evropskog suda pravde ugrožava sigurnost i budućnost Evrope
FOTO: EPA / Peter Szijjarto
Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto izjavio je da je odluka Evropskog suda pravde da odbije žalbu koju su Mađarska i Slovačka uložile sramotna i neodgorna.

Te zemlje su žalbu uložili zbog plana da se migranti u Evropskoj uniji raspoređuju po sistemu utvrđenih kvota.

Szijjarto je naveo da odluka Evropskog suda pravde "ugrožava sigurnost i budućnost Evrope"

Takvu odluku nazvao je političkom te je upozorio da će "Mađarska nastaviti osporavati napore EU da prisili zemlje na prihvatanje migranata". 

Szijjarto je istakao da će u fokusu Mađarske ostati odbrana spoljnih granica EU, dodavši kako je krajnje vrijeme da EU odustane od "neuspješnog" sistema raspoređivana migranata.

Najviša sudska instanca Evropske unije odbacila je apelaciju Mađara i Slovaka i potvrdila ispravnost plana Evropske unije da nametne obavezne kvote za prijem migranata.

Uvođenjem migrantskih kvota zvanični Brisel želi smanjiti teret Italiji i Grčkoj koje su na najvećem udaru vala migranata, a istočne članice Unije se glasno protive tom planu.

Planom iz 2015. godine je planirano da se iz Grčke i Italije u preostale članice Evropske unije rasporedi 160.000 migranata, a do sada je na taj način raspoređeno njih manje od 30.000.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije