Krone o novoj balkanskoj ruti: 50.000 migranata preko BiH traži put za EU

J. M.
Krone o novoj balkanskoj ruti: 50.000 migranata preko BiH traži put za EU
Foto: Anadolija / Migranti u Sarajevu
Zamislite da stotine izbjeglica i migranata preko noći postavi šatore na jednom od centralnih bečkih trgova Heldenplatz?

Upravo to se desilo u Sarajevu, glavnom gradu BiH, piše u analizi migrantske krize koju objavljuje austrijski list Krone Zeitung.

Izbjeglice i migranti otkrili su novu balkansku rutu koja vodi preko BiH. Za 200 eura prelaze iz Grčke u Albaniju, 100 eura košta tranzicija iz Albanije u Crnu Goru, a 50 eura iz Crne Gore u BiH. 

Zvaničnici govore o 50.000 ljudi koji se preko nove balkanske rute pokušavaju domoći Europske unije. Migranti i izbjeglice dolaze sa svih strana, BiH je sve opterećenija, Hrvatska se sprema na odbranu svojih granica.

Prema nezvaničnim informacijama, Slovenija, Austrija i Njemačka već su upalili alarm. Od početka godine u BiH je stiglo 5.000 migranata i izbjeglica.

"Mi smo preopterećeni! Sve je teže pronaći smještaj za ove ljude, nemamo nikakve pomoći", izjavio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, gdje se nalazi jedan od prvih prihvatnih centara u BiH.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz prije godinu dana se hvalio kako je zatvorio balkansku rutu. Novinari su ga upitali o novoj balkanskoj ruti.

"Borba protiv ilegalne migracije ostaje jedan je od naših prioriteta. Potrebna je potpuna promjena sistema: Za migrante i izbjeglice se trebamo pobrinuti na vanjskim granicama Europske unije i odatle ih prebaciti u države njihovog porijekla ili naći im sigurna utočišta u trećim zemljama", rekao je Kurz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije