Krah za krahom: Cameron daje ostavku zbog Brexita

L. R.
Krah za krahom: Cameron daje ostavku zbog Brexita
EPA / David Cameron
David Cameron, britanski premijer, danas je, nakon objave rezultata Brexita i historijskog referenduma na kojem je odlučeno da Velika Britanija izlazi iz Evropske unije, kazao kako daje ostavku.

Pitali smo narod“, rekao je premijer, „Britanci su izglasali da žele izaći iz EU, a njihova volja mora se poštovati. No, sada se treba pripremiti za pregovore s Unijom, a to traži izuzetno jako vodstvo kako bi se cijelo Kraljevstvo zaštitilo. Britaniji treba novi premijer za to, te ja dajem ostavku“

On smatra da nije dobro da on vodi zemlju u ovom smjeru, dodao je kako je razgovarao s kraljicom te poručio kako te pregovore treba voditi novi premijer.

Kako se očekuje, Velika Britanija trebala bi dobiti novog čelnika do oktobra.

Vrijedi podsjetiti kako je referendum pokrenuo upravo Cameron, prije izbora, kada je obećao da će, ako pobijedi, organizirati Brexit. No, iako je nakon pobjede kazao kako će ispuniti obećanje, bio je jedan od najvećih zagovornika ostanka Velike Britanije u evropskoj zajednici.

Za ostanak u EU, glasali su građani Londona, Škotske i Sjeverne Irske, dok su ostali gradove Engleske i Wales glasali za Brexit. Najveći broj građana koji je podržao izlazak ima više od 45 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije