Konačni rezultati: Evo kako će izgledati Europski parlament

Radiosarajevo.ba
Konačni rezultati: Evo kako će izgledati Europski parlament
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Izborni centar u Briselu

Dosadašnje ankete predviđaju razjedinjeniji Evropski parlament nego ikad prije, a lako je moguće da dvije vodeće parlamentarne grupe lijevog i desnog centra, Evropska pučka stranka i Socijalisti i demokrati, neće više činiti većinu u parlamentu.

Više od 400 miliona građana imalo je pravo glasa za 751 zastupnika Evropskog parlamenta, a izlaznost je najveća u posljednjih 25 godina.

Prema prvim projekcijama budućeg saziva Evropskog parlamenta, stranke desnog i lijevog centra imaju manju podršku u odnosu na dosadašnji saziv, dok Zeleni, liberali i stranke krajnje desnice bilježe značajan rast.

Prema izlaznim anketama iz sedam zemalja članica i predizbornim anketama u 21 članici, Evropska pučka stranka dobiva 48 zastupnika manje nego sada, ali ipak ostaje najveća grupa u Evropskom parlamentu.

Socijalisti i demokrati dobivaju 147 mjesta, 40 manje nego sada. Liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emmanuela Macrona trebali bi imati 102 mjesta, 10 mandata više nego što sada ima ALDE.

Europa nacija i slobode, u kojoj je Liga Mattea Salvinija, imala bi 70 mjesta, 34 mandata više, Evropski konzervativci i reformisti u kojima su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke 58 mjesta, 19 mandata manje.

Dosadašnji zastupnički klub Evropa slobode i izravne demokratije, u kojem su italijanski antisistemski pokret Pet zvjezdica i stranka Brexit Nigela Faragea, 48 mjesta, šest više nego dosad.

Ujedinjena evropska ljevica - Nordijska zelena ljevica (GUE), dobila bi 47 mjesta, pet manje nego dosad.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije