Katalonija će održati referendum o nezavisnosti i bez španske saglasnosti

Fena
Katalonija će održati referendum o nezavisnosti i bez španske saglasnosti
EPA / Ilustracija
Katalonija će održati referendum o nezavisnosti u idućoj godini, bez obzira da li se centralna vlada u Madridu saglasi s tim, izjavio je u srijedu regionalni čelnik Carles Puigdemont.

Puigdemont je poručio katalonskom parlamentu da je spreman da raspravlja o odredbama referenduma sa Madridom, koji se žestoko protivi svakom takvom glasanju u sjeveroistočnoj španskoj regiji, ali da će u suprotnom održati novo glasanje narednog septembra.

Španski ustavni sud u augustu je poništio rezoluciju katalonske skupštine da insistira na nezavisnosti, otvarajući spor između separatista i centralne vlade konzervativne Narodne stranke (PP).

"Postoji enormna saglasnost da je idealna formula da se referendum dogovori sa španskom državom", izjavio je Puigdemont u parlamentu. Kazao je da će raspravljati o terminologiji pitanja u glasanju i njegovom datumu.

"Ako, međutim, do jula ne bude pozitivnog odgovora (od centralne vlade), bit ćemo spremni na posljednji korak i sazvati referendum za drugu polovinu septembra iduće godine", kazao je.

Podrška katalonskoj nezavisnosti porasla je u posljednjim mjesecima, dok je skoro 48 posto Katalonaca podržalo tu opciju u anketi održanoj u julu, dok španske nacionalne stranke ne uspijevaju razbiti ćorsokak oko formiranja centralne vlade.

Puigdemont, koji je položio zakletvu kao čelnik regije u januaru, izjavio je da će katalonski parlament usvojiti sve zakone potrebne za formiranje nezavisne države do kraja jula naredne godine, kada 18-mjesečna mapa puta za planiranu tranziciju njegove vlade istekne, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije