Kako se muslimani u Evropi bore protiv islamofobije

Anadolija
Kako se muslimani u Evropi bore protiv islamofobije
EPA / Ilustracija
U vrijeme kada su islamofobija i neprijateljstvo prema islamu u Evropi sve veći, muslimani se odlučuju na osnivanje vlastitih partija kako bi se čuo njihov glas i kako bi političkim putem riješili probleme.

U Francuskoj, Austriji, Holandiji, Španiji, Bugarskoj i Grčkoj postoji 11 partija čiji su osnivači ili većina članova muslimani.

Ove partije u Grčkoj i Bugarskoj su glas manjina, dok su u Francuskoj, Holandiji i Austriji alternativa protiv islamofobije.

Partije su osnovali ljudi koji su se osjećali odbačenima i izolovanima od društva, oni čiji su problemi zanemareni.

Također, ove partije se ne bore samo prava muslimana, već i svih onih, bez obzira na etničku pripadnost koji smatraju da im je nanesena nepravda.

Austrija

Državljani Austrije, zemlje iz koje često dolaze izjave protiv Turske, koji su porijeklom iz Turske putem partije Novi pokret za budućnost (NBZ) traže rješenje problema. Partija je osnovana krajem 2016. godine u saveznoj državi Voralberg.

Predsjednik partije Adnan Dincer kazao je kako ih je rast radikalnih desničarskih partija u Austriji potaknuo da brže djeluju.

Dodao je kako u posljednje vrijeme radikalne desničarske partije protiv njih okreću partije koje su iz NBZ-a smatrali bliskima.

Holandija

Neprijateljstvo protiv muslimana je sve veće i u Holandiji gdje je 2015. godine osnovana partija DENK.

Partija je osnovana nakon što su Tunahan Kuzu i Selcuk Ozturk izbačeni iz Radničke partije jer nisu odobravali njenu politiku. Članovi partije prošle godine postala su i uvažene ličnosti u Holandiji.

"Naša partija je osnovana kako bi se čuo glas potlačenih", kazao je lider DENK-a Kuzu.

Francuska

U Francuskoj, u kojoj je islamofobija sve veće osnovano je nekoliko partija, među kojima se nalaze  Partija za jednakost i pravdu (PEJ) i Unija demokrata muslimana u Francuskoj (UDMF).

Predsjednik PEJ-a Sakir Colak izjavio je kako je njihov cilj boriti se protiv nepravde i nejednakosti te naglasio da nisu partija samo za muslimane već da žele pomoći u zadovoljavanju pravdi svih dijelova društva.

UDMF se bori da se čuje glas migranata sa sjevera Afrike i muslimana državljana Francuske.

Muhammed Latrece u Strazburgu je 1997. godine osnovao Partiju muslimana u Francuskoj (PMF).

Bugarska

U Bugarskoj djeluju tri političke partije. Riječ je o Pokretu za prava i slobode (HOH) kojeg je osnovao Ahmet Dogan 1990. godine.

Prošle godine osnovana je Partija demokrata za odgovornost, slobodu i toleranciju (DOST).

Treća stranka koja djeluje je Narodna partija slobode i časti (HSHP).

Grčka 

U Grčkoj političkim putem za prava muslimana bori se stranka Prijateljstvo jednakost mir (DEB).

Sadik Ahmet stranku je osnovao 1991. godine i danas broji oko 6.000 članova.

Predsjednik DEB-a Mustafa Alicavus 2010. godine došao je na čelo partije te intenzivirao njen rad.

muslimani_evropa_islamofobija_infografika_AA.jpg - Kako se muslimani u Evropi bore protiv islamofobije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije