Jezivo: Film The Purge postao stvarnost, u Parizu više od 100 uhapšenih

Radiosarajevo.ba
Jezivo: Film The Purge postao stvarnost, u Parizu više od 100 uhapšenih
Foto: RT / Jezivi prizori

Poziv na nasilnu Noć vještica, koji je kružio među Francuzima na društvenim mrežama, i inspiriran horor filmom The Purge, rezultirao je strahovitim nasiljem u predgrađu Pariza

Inspirirani događajima iz filma u kojem je svaka vrsta zločina legalna tokom jedne noći, brojni mladi i maskirani Francuzi izašli su na ulice, pljačkali, napadali i palili. Jedan policajac poliven je kiselinom.

Kako je saopćila policija, na društvenim mrežama kružila je poruka koja je pozivala na "purge" (pročišćenje, čistka, eng.) vlasti i policajaca.

Policija se s nasilnicima borila suzavcima, a uhapšeno je više od 100 osoba.

"Halloween mora ostati nešto zabavno", poručio je ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner. "The purge nije šala, purge je prijetnja."

Podsjećamo, ista stvar se dogodila i prošle godine, kada se 15 hiljada policajaca borilo s nasilnom omladinom u Francuskoj.  Talasi nasilja u predgrađima nisu ništa novo u Francuskoj. Omladina okupljena u bande već decenijama svake godine pokreće nasilne događaje, uglavnom oko Nove godine i nacionalnog Dana Bastille, no nasilje tokom Halloweena počelo je 2017.

Filmovi The Purge prikazuju blisku budućnost u kojoj se američka vlada bori protiv kriminala tako što građanima dozvoljava "čistku" tokom jedne noći u godini, na način da se građanima dopuste pljačke, ubistva i mučenja komšija, rivala, ali i potpunih stranaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije