Jak NATO je dobar za Evropu i Sjevernu Ameriku

Anadolija
Jak NATO je dobar za Evropu i Sjevernu Ameriku
EPA / Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako će biti poduzeti potrebni koraci kako bi savez bio jak pred poteškoćama s kojima se suočava.

"Ovo je kritično vrijeme za transatlantsku sigurnost. Donijeti ćemo odluke koje će omogućiti da NATO ostane jak i fleksibilan pred promjenjivim izazovima”, naglasio je Stoltenberg pred stastanak ministara odbrane NATO-a u Briselu.

Dodao je kako je jak NATO savez dobar i za Evropu i za Sjevernu Ameriku te da savez bliže sarađuje sa ”partnerima na Bliskom istoku”, ali i drugim područjima.

Generalni sekretar je rekao kako će na sastanku ministara koji se održava danas razgovarati o napretku u istočnom dijelu Saveza.

”Raspoređujemo četiri mutlinacionalne jedinice u Estoniji, Latviji, Litvaniji i Poljskoj, da pošaljemo jasan signal odlučnosti i spremnosti NATO-a da odbrani svakog saveznika”, istakao je Stoltenberg.

Rekao je i kako će razgovarati o tome šta NATO može dodatno učiniti u borbi protiv terorizma.

Također, najavio je i donošenje odluke o uspostavljanju centra za razmjenu podataka u Napulju što će doprinijeti borbi protiv terorizma.

Ukazao je i na važnost cyber sigurnosti te dodao kako je u 2016. godini NATO mjesečno bio i do 500 puta meta cyber napada.

Stoltenberg je upitan da prokomentariše rezultate anketa koji pokazuju da narod Ukrajine gubi povjerenje u NATO.

”NATO je sa Ukrajinom razvio jako partnerstvo. NATO Ukrajini pruža političku i konkretnu podršku. Savez podržava teritorijalni intengritet Ukrajine i punu implementaciju Sporazuma u Minsku”, rekao je Stoltenberg.

On je podsjetio da je Ukrajina demokratsko društvo i da u njima postoje drugačiji pogledi, ideje i otvorene političke rasprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije